ГЕПАТОБІЛІАРНА СИСТЕМА У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ ЖІНКИ - Скрипник І. М.; Ліхачов В. К.; Добровольска Л. М.; Маслова Г. С. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті наведені сучасні уявлення про роль гепатобіліарної системи та її порушень у фізіологічних механізмах, які забезпеченні репродуктивного здоров’я жінки. Показано, що печінка приймає провідну участь не тільки у білковому, вуглеводному та ліпідному обмінах, а також впливає на коагуляцій ний гемостаз, що має вагоме значення у підтримці адекватної мікроциркуляції у системі плацента-плід. Порушення функціонального стану печінки може бути причиною змін гормонального статусу жінки і, відповідно, призводити до розвитку безпліддя, не виношуванню та патологічному перебігу вагітності. В свою чергу вагітність та її ускладнення, такі як ранні та пізні гестози, сприяють підвищенню навантаження на гепатоцити та в ряді випадків їх пошкодженню з розвитком холестазу, гепатоцелюлярної недостатності, жирового гепатозу.
Keywords: печінка; метаболізм естрогенів; метаболизм гестагенів; репродуктивна функція; гестоз