ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА СТАНУ СИСТЕМИ ГЕМОСТАЗУ ПРИ СПРИЯТЛИВОМУ І ФАТАЛЬНОМУ ЗАВЕРШЕННІ КАРДІОЕМБОЛІЧНОГО ІНСУЛЬТУ - Бокатуєва В. В. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою роботи стала порівняльна оцінка системи гемостаза при сприятливому і фатальному завершенні кардиоемболічного інсульту. У дослідженні були проаналізовані показники, які характеризують загальний стан, неврологічний статус, а також стан системи гемостазу 126 пацієнтів з кардиоемболічним інсультом, з яких 86 пацієнтів - із сприятливим завершенням хвороби, 40 - з фатальним. Контроль стану системи гемостазу здійснювався шляхом визначення рівня тромбоцитів в крові, виміру протромбінового індексу за Квіком, концентрації фібриногену крові і вмісту розчинних фібрин-мономерних комплексів (РФМК) в плазмі крові. Дослідження структури зв'язків між показниками гемостазу у пацієнтів, які вижили і померли, було проведено з використанням факторного аналізу. Аналіз структури зв'язків показників з факторами показав, що система гемостазу усіх обстежених пацієнтів знаходиться в стані гіперкоагуляції. У групі чоловіків, що померли, конфігурація зв'язків між показниками гемостазу є жорстко детермінованою, що вказує на дуже високе напруження усіх ланок каскаду згортання крові і є ознакою комплексного порушення згортаючої системи аж до ДВС-синдрому.
Keywords: стан системи гемостазу; кардіоемболічний інсульт; факторний аналіз