ВИЗНАЧЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ПРИГНІЧУЮЧОЇ КОНЦЕНТРАЦІЇ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ MONARDA FISTULESA ДЛЯ КУЛЬТУРИ ГРИБІВ ВИДУ ASPERGILLUS FUMIGATUS - Полянська, В.П.; Кінаш, О.В.; Н. П. Коваленко. О. В. Саргош, N.P.; Sarhosh, A.V. (Світ медицини та біології, 2015)
Ефірна олія монарди дудчастої здатна пригнічувати розвиток грибів роду Candida. Визначена фунгіцидна дія олії монарди дудчастої на гриби виду Aspergillus fumigatus шляхом визначення її мінімальної фунгіостатичної та мінімальної фунгіцидної концентрації. Встановлена протигрибкова дія ефірної олії на Aspergillus fumigatus у діапазоні 233,7 мг/мл – 29, 2 мг/мл, виявлена мінімальна фунгіцидна активність олії монарди дудчастої на гриби виду Aspergillus fumigatus у концентрації 29,2 мг/мл. Ефірна олія монарди дудчастої може бути використана як протигрибковий засіб.
Keywords: ефірна олія; монарда дудчаста; гриби виду Aspergillus fumigatus; концентрація