ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА КОМБІНОВАНОЇ ТРАБЕКУЛОТОМІЇ-ТРАБЕКУЛЕКТОМІЇ З СУБКОН'ЮНКТИВАЛЬНІЙ ІМПЛАНТАЦІЄЮ КОЛАГЕНОВОГО МАТРИКСУ ПРИ ПЕРВИННІЙ ВРОДЖЕНІЙ ГЛАУКОМІ - Гасанова Н. А.,; Касимов Е. М., (Світ медицини та біології, 2015)
У дослідженні, ми хотіли б з'ясувати наскільки комбінована трабекулотомія-трабекулектомія (КТТ) з Субкон'юнктивальні імплантацією генового матрикс імпланта призводить до подальшого зниження внутрішньоочного тиску (ВОТ) і покращує показник успіху в порівнянні з комбінованою трабекулотомія-трабекулектомія при первинній вродженій глаукомі (ПВГ). Це було проспективне рандомізірванное контрольне дослідження. Були включені 20 очей, з них 4 пацієнти страждало двосторонній і 12 односторонньої патологією. Дослідження проводилося з вересня 2012 по червень 2013 року. КТТ була виконана на 10 очах (Група 1) і КТТ з Субкон'юнктивальні імплантацією генового матрикс імпланта на 10 очах (Група 2). Обстеження під анестезією було проведено через 15 днів, 3 місяці і 6 місяців після операції. Результати. При порівнянні передопераційного ВГД з післяопераційними показниками в двох групах зміна ВГД було значним і результати були порівнянні в обох групах. У групі КТТ (Група 1) успіх був помічений у 80% (n = 8) пацієнтів серед них 60% (n = 6) показали контроль ВГД без будь-яких лікарських препаратів, 20% (n = 2) показали контроль ВГД з одним ліками і у 20% (n = 2) ВГД було більше, ніж потрібно для досягнення успіху. У групі КТТ з субкон'юнктивальному імплантацією генового матрикс імпланта (Група 2), 90% (n = 9) показали успіх. Серед них у 80% (n = 8) контроль ВГД був без будь-яких ліків і 10% (n = 1) показали контроль ВГД з одним ліками і у 10% (n = 1) ВГД було більше, ніж потрібно для досягнення результату .N Висновок. Мала кількість пацієнтів, обмежений період спостереження (6 місяців) ускладнює висновок остаточних висновків. Результати обох груп були порівнянні і обидві ці процедури можуть бути прийняті в якості основних процедур у разі вродженої глаукоми. Потрібна більша дослідження з тривалим терміном спостереження для однозначних висновків.
Keywords: первинна вроджена глаукома; комбінована трабекулотомія-трабекулектомія; колагеновий матрикс