ДОСВІД ЛІКУВАННЯ КОМОРБІДНОЇ ПАТОЛОГІЇ БРОНХОЛЕГЕНЕВОЇ ТА СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМ - Моісєєва, Н.В.; Вахненко, А.В.; М. О. Рум’янцева (Світ медицини та біології, 2015)
Хронічне обструктивне захворювання легенів має вагоме медико-соціальне і економічне значення, і залишається однією з головних причин захворюваності і смертності у всьому світі. На сьогодні особливу увагу привертають коморбідні стани, коли у пацієнта є поєднання патології бронхолегеневої і серцево-судинної систем. Серед основних порушень Т-клітинного імунітету у хворих з ХОЗЛ ускладненою бронхоектазією, на фоні ІБС можна виділити Т-клітинний імунодефіцит, з переважно Т-хелперною або Т-супресорною імунною недостатністю. Виявлені типи імунологічних порушень стали основою для проведення імунологічної корекції препаратом Глутоксим, що виявилося ефективним. А доповнення стандартної терапії комбінацією Глутоксим і L-аргінін аспартат приводило не лише до поліпшення показників імунологічного захисту організму, але і до достовірного поліпшення усіх параметрів якості життя хворих. Поліпшення цих показників сприятливо позначалися не лише на якості життя хворих, але і на встановленні комплаенса. Довгострокові спостереження у цих хворих демонстрували зниження кількості загострень, що можливо пов'язане з поліпшенням стресостійкості хворих.
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; бронхоектазія