ОЦІНКА ФАКТОРІВ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ВРОДЖЕНІ ВАДИ РОЗВИТКУ ПО МІСТУ БАКУ - Сеідбекова Фатіма Октай кизи, (Світ медицини та біології, 2015)
Ризик розвитку вроджених вад фактори вивчалися у 1070 вагітних, що народили дітей з різними аномаліями розвитку. Контрольну групу склали 200 жінок, які мали дітей без вроджених аномалій розвитку. Виявлено зв'язок між близькородинними шлюбами між батьками, вплив інфекційних захворювань на розвиток вроджених аномалій. Таким чином, показник цитомегаловірусної інфекції (ЦМВ) збільшується в 400 разів (OR = 401,0), при токсоплазмозі в 260 разів (OR = 260) при герпетичної в 158 разів (або = 158), на хламідії 90 разів (OR = 90 ) при гострих респіраторних вірусних інфекцій в 16 разів (OR = 16) і вік батьків до 20 років і старше 35 років і деякі інші фактори.
Keywords: новонароджені; вроджені вади розвитку; фактори ризику