МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ КАНАЛЬЦІВ НЕФРОНА ПРИ ХРОНІЧНОМУ ОПІОЇДНОМУ ВПЛИВІ - Вільхова, І.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою дослідження є вивчення морфологічних змін проксимальних звивистих канальців, петлі нефрона та дистальних звивистих канальців при 6-титижневому введенні малих доз опіоїду. У результаті проведеного дослідження встановлено низку патологічних змін канальців нефрона. Першими зазнають змін проксимальні звивисті канальці та петлі нефрона у формі зернистої дистрофії епітелію. Впродовж експерименту альтеративні зміни зазначених відділів нефрона прогресують і до завершення експерименту є найбільш вираженими. Через 42 доби експерименту у епітеліоцитах проксимальних звивистих канальців виявлено ознаки зернистої, гіаліново-крапельної дистрофії та виражені некротичні зміни. У епітеліоцитах петель нефрона виявлені помірні альтеративні зміни, а саме ознаки зернистої дистрофії та незначні некротичні зміни. У дистальних звивистих канальцях впродовж експерименту патологічних змін не виявлено.
Keywords: нирка; канальці нефрона; налбуфін