ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ПРИ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ НА ТЛІ ГОСТРОГО АСЕПТИЧНОГО ЗАПАЛЕННЯ ОЧЕРЕВИНИ У ЩУРІВ - Шепітько, К.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Проведено експериментальне дослідження на 140 статевозрілих щурах- самцях 12-палої кишки. Застосовували гістологічні методи дослідження. Встановлено що, при трансплантації кріоконсервованої плаценти реагують всі ланки ГМЦР збільшення середнього діаметра з максимальними показниками на 5 добу дослідження з повним відновленням на 10 добу дослідження. При моделюванні гострого асептичного запалення очеревини артеріоли на 11% і капіляр на 3.2% спочатку вірогідно зменшувалися в діаметрі, на 2-3 доби, а потім значно збільшувалися в діаметрі, на 14 добу дослідження. Венулярна ланка протягом експерименту суттєво збільшувалась в діаметрі, на 14 добу. При трансплантації кріоконсервованої плаценти на тлі гострого асептичного запалення очеревини артеріоли на 8.4% і капіляри на 2.7% спочатку зменшувалися в діаметрі на 2 добу, а потім суттєво збільшувалися на 7-10 доби. Венулярна ланка максимально збільшувалася на 7 добу. При введенні кріоконсервованої плаценти на тлі гострого асептичного запалення очеревини термін реалізації запаленого процесу скорочувався на 4-5 діб.
Keywords: 12-пала кишка; слизова оболонка; гемомікроциркуляторне русло; кріоконсервована плацента; асептичне запалення