ОСОБЛИВОСТІ ГОМОЦИСТЕЇНЕМІЇ У МОЛОДИХ ЖІНОК ХВОРИХ НА СИНДРОМ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ - Архипкіна, Т.Л. (Світ медицини та біології, 2014)
У статті наведено дані щодо наявності підвищеного вмісту гомоцистеїну (> 10 мкмоль/л) в сироватці крові у 51,5% обстежених жінок хворих на синдром полікістозних яєчників. Показано, що підвищення концентрації гомоцистеїну не залежить від індексу маси тіла, індексу НОМА, рівнів інсуліну, тестостерону та естрадіолу. Встановлено, що у жінок із синдромом полікістозних яєчників збільшення концентрації гомоцистеїну супроводжується зростанням рівня ендотеліну-1. Припускається, що у хворих із синдромом полікістозних яєчників гіпергомоцистеїнемія є незалежним фактором ризику формування ендотеліальної дисфункції.
Keywords: синдром полікістозних яєчників; гомоцистеїн; ендотелін-1