СТАН ЛІПІДНОГО ОБМІНУ У ХВОРИХ МЕХАНІЧНОЮ ЖОВТЯНИЦЕЮ, ГОСТРИМ ХОЛАНГІТОМ ТА БІЛІАРНИМ СЕПСИСОМ - Борисенко В. Б. (Світ медицини та біології, 2014)
У 90 пацієнтів з синдромом механічної жовтяниці, гострим холангітом та біліарним сепсисом проведена діагностика ступеня вираженості печінкової дисфункції з урахуванням змін показників ліпідного обміну крові. Встановлено, що розвиток печінкової дисфункції відзначається у всіх досліджуваних пацієнтів, а її тяжкість залежить від наявності ускладнень у вигляді гострого холангіту і біліарного сепсису. В результаті проведеного комплексного лікування у пацієнтів з неускладненою механічною жовтяницею та гострим холангітом встановлена зворотність розвитку печінкової дисфункції, а при біліарному сепсисі відзначено її більш тяжкий і прогресуючий перебіг, що супроводжується зниженням ліпідоутворюючої і секретної функції печінки.
Keywords: механічна жовтяниця; печінкова дисфункція; ліпідний обмін