ПАТОГЕНЕТИЧНІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ПРАЦІВНИКІВ В УМОВАХ ДІЇ НИЗЬКИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ СВИНЦЮ - Карлова, О.О.; Яворовський, О.П.; Шейман, Б.С. (Світ медицини та біології, 2014)
У роботі представлено результати обстеження працівників, які професійно контактують зі свинцем. Встановлено формування токсемії на рівні важкого ступеню. Визначені основні механізми формування токсемії, розміри молекул і частинок ендотоксинів, потенціал токсин-індукованої цитолітичної активності (ТІЦА), пріоритетні місця накопичення ендотоксинів на токсиннесучих фракціях крові в залежності від рівня свинцю у крові. Встановлено перевищення вмісту нітритів-нітратів у сироватці крові (NO 2-/NO3-) всіх обстежених працівників, яке супроводжувалось накопиченням вмісту S-нітрозотіолів (RS --NO+) та динітрозильних комплексів заліза ((RS-)2Fe+(NO+)2). Запропоновано визначення вмісту суми нітритів-нітратів (NO 2-/NO3-) та його стабільних метаболітів (S-нітрозотіолів (RS --NO+)і динітрозильних комплексів заліза ((RS-)2Fe+(NO+)2) у сироватці крові, як маркерів ранньої діагностики вазотоксичного впливу свинцю. Визначена його роль у формуванні ендотеліальної дисфункції при інтоксикації свинцем.
Keywords: свинець; нітрити-нітрати; S-нітрозотіоли; динітрозильні комплекси заліза; маркери; діагностика; профілактика; ендотоксемія; механізми формування