ДЕФОРМАЦІЯ МІОКАРДА ЛІВОГО ШЛУНОЧКА ПРИ АРТЕРІАЛЬНІЙ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Колесник, М.Ю. (Світ медицини та біології, 2014)
Метою роботи було визначення особливостей деформації міокарда лівого шлуночка (ЛШ) в залежності від параметрів добового моніторингу артеріального тиску (ДМАТ). Обстежено 185 чоловіків з неконтрольованою артеріальною гіпертензію (АГ), яким було проведено спекл-трекінг ехокардіографію та ДМАТ. Визначено, що глобальний поздовжній стрейн ЛШ має кореляцію із середньодобовими цифрами артеріального тиску (АТ) та параметрами навантаження АТ. Наявність цілодобової АГ призводить до зниження поздовжнього, циркулярного та радіального стрейну ЛШ порівняно з пацієнтами з ізольованою денною формою АГ. Варіабельність та тип добового профілю АТ не впливають на параметри деформації міокарда ЛШ. Патологічний ранковий підйом АТ асоціюється зі збільшенням радіального ти циркулярного стрейну верхівки ЛШ.
Keywords: артеріальна гіпертензія; деформація міокарда; лівий шлуночок; добовий моніторинг артеріального тиску