ВПЛИВ ІГРОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПРОФЕСІЙНИХ ФУТБОЛІСТІВ - Павліченко П. П., P. (Світ медицини та біології, 2014)
Метою роботи був аналіз особливостей динаміки функіонального стану професійних футболістів під впливом ігрового навантаження. Було виявлено, що ігрове навантаження викликає зміни функціонального стану, що відображається у вигляді збільшення пульсу спокою, індексу напруги регуляторних систем, збільшення показника симетрії зубця Т електрокардіограми. Такі зміни функціонального стану не нормалізуются через 2 години після закінчення гри. Відставлений ефект впливу ігрового навантаження залежить від часу, який проведений футболістом на полі та проявляється у вигляді неповного відновлення показників функціонального стану до базового рівня наступного дня після гри.
Keywords: варіабельність ритму серця; електрокардіографія