ІНСУЛІНО РЕЗИСТЕНТНІСТЬ У ХВОРИХ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ НА ТЛІ НОРМАЛЬНОЇ МАСИ ТІЛА - Парцхаладзе В. І. (Світ медицини та біології, 2014)
У хворих з клінічним фенотипом цукрового діабету 2 типу на тлі нормальної, надлишкової маси тіла (нормМТ, надлМТ) та ожирінням (Ож) розраховано показник інсулінорезістентності (ІР) індекс HOMA-IR.Встановлено, що в підгрупах з відмінним ІМТ даний показник було підвищеним, причому, у хворих на нормМТ він був максимальним та вірогідно вищим за хворих з надлМТ за рахунок більш високої гіперглікемії. В підгрупах з підвищеним HOMA-IR питома вага хворих з підвищеним обідом талії (за критеріями IDF) був вірогідно меншим за нормМТ та складав всього 42,2 %. Тобто, для даної групи хворих на ЦД показник ОТ не може використовуватися як прогностичний відносно розвитку ІР.
Keywords: цукровий діабет; нормальна маса тіла; інсулінорезістентність