ВПЛИВ ТИПУ ЛУЧНОГО ФІТОЦЕНОЗУ НА ЗАПАС ЕНЕРГІЇ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ТРАВОСТОЮ В УМОВАХ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Орлова, Л.Д. (Світ медицини та біології, 2014)
Наголошено, що одним із головних завдань з’ясування продуктивності фітоценозів, у тому числі і лучних, є вивчення в них процесів наростання і накопичення рослинної маси та, відповідно, запасів енергії. Показники енергії, які Ю. Одум влучно назвав «екологічною валютою», лежать в основі структурно–функціональних параметрів, є мірилом ефективності різних процесів функціонування як екосистем в цілому, так і окремих їх блоків. Оцінка енергетичного потенціалу, запасів і потоків енергії дає можливість вийти на регулювання, оптимальне використання їх та ін. Запаси і потоки енергії ґрунтуються на складних процесах, які відбуваються у природі та, в остаточному підсумку, забезпечують кругообіг усіх речовин, функціонування усіх екосистем, життя на нашій планеті.Вказано, що лучні фітоценози Лівобережного Лісостепу України дуже неоднорідні як за характером геоморфологічної та ґрунтової приуроченості, так і за водним та повітряним режимом, флористичною різноманітністю та продуктивністю. Тому до розробки прогнозу їх подальшої трансформації й раціонального використання необхідно підходити диференційовано, ураховуючи всі їхні особливості, в тому числі накопичення наземної маси та її енергетичний потенціал.У завдання роботи входило встановлення кількості, динаміки енергетичного потенціалу заплавних, суходільних, низинних луках регіону та їх залежність від факторів оточуючого середовища. Польові дослідження проводились на заплавних, суходільних і низинних луках, які взяті з різних районів Лівобережного Лісостепу УкраїниВстановлено, що на досліджених луках запас енергії у надземній масі за усі роки вивчення знаходився в інтервалі 2,1×106–17,5×106 Дж/м2. Аналіз середнього накопичення енергії досліджених на луках упродовж 2008-2014 рр. показує менші кількості її у сезони з гіршими погодними умовами, зокрема високими температурами повітря та відсутністю достатньої кількості опадів. У найбільш несприятливі роки запаси енергії були у 3, 8 рази менші , ніж у більш сприятливі сезони. Енергетичний потенціал надземної маси по окремих типах лук за роками виявляє тенденцію подібну до середнього накопичення надземної маси по всіх травостоям. Особливо низькими були показники накопичення енергії на суходільних луках. На заплавних травостоях також спостерігалося зниження показника у окремі роки, але не таке різке як на попередніх. На низинних луках коливання запасів енергії були менш виражені. Низинні луки, на відміну від інших, характеризуються більш постійним зволоженням. На формування травостою суттєво впливають флористичний склад і частина лук. На заплаві найбільші запаси енергії встановлені на прирусловій і частіше на центральній частині, на суходолах – біля основи схилу, на низинах – біля невеликих знижень. У цілому запас енергії у надземній масі вивчених лучних травостоїв був вище при зменшенні господарського навантаження, тобто введення певного режиму охорони. Таке збільшення, в залежності від типу лучного травостою, було на третину або в половину більше, ніж при звичайному використанні.
Keywords: енергія; запас; лучні фітоценози; Лівобережний Лісостеп України