АНТИМІКРОБНА ДІЯ КОМПОЗИЦІЙ, ВИГОТОВЛЕНИХ НА ОСНОВІ НАНОЧАСТИНОК СРІБЛА ТА ПОХІДНОГО 3-ГІДРОКСИПІРИДИНУ - Ганчо, О.В.; Лобань, Г.А.; Важнича, О.М.; Скрипник, М.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Вивчено чутливість штамів мікроорганізмів, виділених з ротової рідини студентів-добровольців до наночастинок (НЧ) срібла, одержаних шляхом електронно-променевої технології та диспергованих у гідрофільному середовищі з використанням похідного 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинату та полівінілпіролідону (ПВП) або декстрану. Показано, що S. aureus, S. epidermidis, E. faecalis, Neisseria sр. та Васіllus sp. чутливі до всіх вивчених зразків стабілізованих НЧ срібла. Зазначена чутливість залежить від виду мікроорганізму, характеру покриття НЧ та концентрації срібла. Вона вказує на перспективність застосування НЧ срібла з різними поверхневими характеристиками при стоматологічних захворюваннях інфекційно-запального генезу.
Keywords: чутливість мікроорганізмів; наночастинки; срібло