МОРФОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ПАРЕНХІМИ ПІДНИЖНЬОЩЕЛЕПНОЇ ЗАЛОЗИ ІНТАКТНИХ ЩУРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ БАГАТОВИМІРНОЇ СТАТИСТИКИ - Котик, Т.Л. (Світ медицини та біології, 2014)
З використанням морфометрії та методів багатовимірної статистики, досліджені серомукоцити і вивідні протоки піднижньощелепної залози інтактних щурів. За допомогою кластерного аналізу виділено три кластери клітин кінцевих відділів, які характеризують відповідні фази секреторного циклу. Встановлено, що серомукоцити, метричні параметри яких змінюються впродовж секреторного циклу, переміщуються з кластера в кластер: з кластера 1 в 2-й – при нагромадженні певної кількості первинних продуктів; з кластера 2 в 3-й – після утворення достатньої кількості секрету внаслідок його синтезу та дозрівання; з кластера 3 в 1-й – після виведення секрету. Ці процеси протікають плавно і паралельно. У той же час, частка клітин, які виділили секрет і поглинають продукти для синтезу секрету (клітини кластера 1), є рівною частці клітин, які готові до його виведення (клітини кластера 3), що вказує на функціональну стабільність секреторного циклу кінцевих відділів досліджуваної залози. Аналіз головних компонент дозволив встановити пріоритетність морфометричних ознак внутрішньочасточкових проток. Встановлено, що найбільш вагомою є площа просвіту гранулярних і посмугованих проток, менш важливою є висота епітеліоцитів цих проток, а найменше значення мають висота епітеліоцитів і площа просвіту вставних проток. Використання кластерного аналізу та аналізу головних компонент дозволяє більш повно оцінити стан паренхіми слинних залоз із позиції функціональної морфології.
Keywords: серомукоцити; внутрішньочасточкові протоки; морфометрія; кластерний аналіз; аналіз головних компонент