ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОРУШЕННЯ ПОРФІРИНОВОГО ОБМІНУ НА МОДЕЛЯХ СВИНЦЕВОЇ ТА БЕНЗОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЙ - Крижна, С.І. (Світ медицини та біології, 2014)
У роботі наведені результати експериментального пошуку оптимальної моделі відтворення порушення порфіринового обміну у піддослідних тварин.Встановлено, що моделювання хронічної бензольної і свинцевою інтоксикацій достовірно призводить до порушення порфіринового обміну за показниками проміжного обміну порфіринів у крові та сечі щурів. Такі зміни завжди супроводжуються достовірним ураженням печінки за показниками зростання активності в плазмі крові індикаторів цитолізу, холестазу і паренхиматозного запалення. Найбільш оптимальною для визначення проміжних продуктів синтезу гема в головному мозку є модель свинцевої інтоксикації в дозі 0,5 мл / кг щодня протягом 2-х тижнів.
Keywords: порфірія; модель; бензолова і свинцева інтоксикації