МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ГІПОФІЗАРНО-НАДНИРКОВОЇ СИСТЕМИ У РАННІ ТЕРМІНИ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Ткачук, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2014)
На 7-му добу розвитку експериментального цукрового діабету в гіпофізарно-наднирковій системі прослідковується стадія реактивних змін у відповідь на метаболічні порушення в організмі. В гіпофізі вона проявляється підвищенням функціональної активності кортикотропів: збільшенням площі профільного поля їх ядер та ядерно-цитоплазматичного індексу, достовірним зростанням об’ємної щільності секреторних гранул у їх цитоплазмі за рахунок облямованих гранул. За таких умов у корі надниркових залоз спостерігається потовщення пучкової зони, достовірне зменшення площі її ендокриноцитів за рахунок їх дегрануляції. На 28-му добу перебігу експериментального цукрового діабету в гіпофізарно-наднирковій системі відмічається стадія компенсаторних процесів. В кортикотропах спостерігаються зміни за типом гідропічної дистрофії, об’ємна щільність секреторних гранул у них продовжує зростати. Такі якісні і кількісні зміни кортикотропів призводять до потовщення всіх зон кори надниркових залоз, збільшення площі профільного поля ендокриноцитів та їх ядер, достовірного зростання об’ємної щільності ліпідних крапель в клітинах.
Keywords: кортикотропи; надниркові залози; стрептозотоциновий цукровий діабет