ТРЕКІНГ АУТОЛОГІЧНИХ СТОВБУРОВИХ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ КЛІТИН ПРИ ІШЕМІЧНОМУ ІНСУЛЬТІ У ЩУРІВ - Торяник, І.І.; Колесник, В.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Автори статті аналізують можливості та перспективи застосування трекінгу аутологічних стовбурових мезенхімальних клітин (АСМК) у дослідженні ефективності заподіяної ними клітинної трансплантації у експерименті. За для останнього використовували самців щурів лінії Вістар 3-х місячного віку з модельованим ішемічним емболічним інсультом (на функціонуючому кровообізі), яким дозовано на 1-шу, 3-тю, 7-му, 14-ту доби захворювання внутрішньовенно, інтракраніально, субокципітально вводили суспензію АСМК. Спостереження проводили протягом 28-ми діб. Аналіз результатів відтворювали, застосовуючи арсенал і ресурси сучасної люмінесцентної мікроскопії. Реєстрація відновних процесів (репаративно-регенераторних реакцій) відбувалась з урахуванням ступеня рухомості зонального накопичення люмінесцентного барвника РКН 26 та подальшими змінами інтенсивності свічіння, контрастності отриманих препаратів. Резюмуючи все викладене вище, автори зауважують, що трекінг АСМК є показником ефективності проведеної трансплантації; головною умовою для його реалізації залишається наявність ушкоджень органічного субстрату одного із існуючих на сьогодні типів тканин (у нашому випадку,-нервова); якісне визначення АСМК можливе лише за рахунок детекції останніх шляхом забарвлення прижиттєвим барвником РКН 26 та наступного світлооптичного аналізу препаратів.
Keywords: аутологічні стовбурові мезенхімальні клітини; ішемічний інсульт; самці щурів; люмінесцентна мікроскопія