МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУХОЖИЛКОВИХ СТРУН ПЕРЕДСЕРДНО-ШЛУНОЧКОВИХ КЛАПАНІВ СЕРЦЯ ПЛОДІВ, НОВОНАРОДЖЕНИХ І ДІТЕЙ ГРУДНОГО ВІКУ В НОРМІ - Федонюк, Л.Я.; Пентелейчук, Н.П. (Світ медицини та біології, 2014)
Резюме. Дослідження сухожилкових струн мітрального та тристулкового клапанів були проведені на 186 передсердно-шлуночкових клапанах серця, взятих із сердець 40-плодів (13-40 тижнів пренатального розвитку онтогенезу 85,0-370,0 мм тім’яно-куприкової довжини), 26-новонароджених (від народження до 28-ї доби життя) та 27-дітей грудного віку (від 29-ї доби до 1 року), які померли від причин, не пов’язаних із патологією серцево-судинної системи.Метою дослідження було вивчити морфологічну будову та поляризаційні властивості сухожилкових струн передсердно-шлуночкових клапанів серця плодів, новонароджених і дітей грудного віку з використанням макроскопічного, мікроскопічного, гістохімічного, імуногістохімічного, електронно-мікроскопічного, статистичного методів дослідження, а також методу лазерної поляриметрії та 3-D реконструкції.У результаті проведеного макроскопічного дослідження встановлено, що стулки мітрального та тристулкового клапанів серця зв’язані з соскоподібними м’язами за допомогою сухожилкових струн, які мають вигляд тонких фіброзних ниток. Стулкові сухожилкові струни мітрального клапана передньої стулки представлені двома типами сухожилкових струн: потовщенної зони та опорними. Сухожилкові струни задньої стулки представлені трьома типами: потовщеної зони, розщеплень задньої стулки та базальними. У тристулковому клапані спостерігається п’ять типів сухожилкових струн: віялоподібні, вільного краю, потовщеної зони, глибокі та базальні. Кількість сухожилкових струн новонароджених в 2,5 рази перевищує кількість сухожилкових струн плодів, а сухожилкові струни дітей грудного віку перевищують кількість сухожилкових струн новонароджених в 1,07 рази. Довжина сухожилкових струн передсердно-шлуночкових клапанів у новонароджених в 1,02 рази перевищує довжину сухожилкових струн у плодів, а довжина сухожилкових струн у дітей грудного віку в 1,16 рази перевищує довжину сухожилкових струн у новонароджених. В результаті проведення 3D моделювання клапанного апарату серця плода 90,0 мм тім’яно-куприкової довжини виявлено, що соскоподібні м’язи безпосередньо переходять у стулки передсердно-шлуночкових клапанів.Методом світлової мікроскопії встановлено, що у плодів 125,0 мм тім’яно-куприкової довжини між соскоподібними м’язами та стулками передсердно-шлуночкових клапанів спостерігаються первинні сухожилкові струни у вигляді тонких тяжів. Первинні СС утворені пластом щільно розташованих кардіоміоцитів і невеликою кількістю мезенхімальних клітин. При електронно-мікроскопічному дослідженні у товщі сухожилкової струни ідентифікували клітини фібробластичного ряду. Однак у товщі сухожилкових струн плодів і новонароджених дітей, окрім пучків колагенових волокон, зустрічаються пучки серцевих м’язових клітин. При імуногістохімічному дослідженні сухожилкових струн спостерігається позитивна реакція: Anti-Human Collagen IV+, що вказує на присутність колагену IV в базальній мембрані кардіоміоцитів.Оптичні властивості сухожилкових струн мітрального та тристулкового клапанів серця дають можливість диференціювати у їх складі колагенові, еластичні та м’язові волокна, підтверджуючи типоналежність сухожилкової струни.Таким чином, результати дослідження показали, що сухожилкові струни плодів, новонароджених і дітей грудного віку мають вигляд сполучнотканинних тяжів, що відходять від верхівок соскоподібних м’язів і фіксуються до стулок передсердно-шлуночкових клапанів серця. Співвідношення кількості сухожилкових струн у плодів, новонароджених і дітей грудного віку, що фіксуються до стулок мітрального та тристулкового клапанів серця, відповідно становить 1,5:1. У осіб чоловічої статі довжина СС є більшою, ніж у осіб жіночої статі в усіх досліджуваних вікових групах.Моделі просторової організації клапанного апарату серця плодів 90,0 мм тім’яно-куприкової довжини демонструють відсутність у них сухожилкових струн. Реконструкційні моделі клапанного апарату серця плодів 135,0 мм тім’яно-куприкової довжини показують, що між соскоподібними м’язами та стулками передсердно-шлуночкових клапанів серця спостерігаються новоутворені сухожилкові струни у вигляді тонких поодиноких тяжів. Метод 3-D реконструкції сухожилкових струн мітрального та тристулкового клапанів серця новонароджених дітей показує, що їх основа утворена центральним колагеновим стрижнем, а периферія – пухкою волокнистою сполучною тканиною, в якій проходять кровоносні судини.За мікроскопічною та субмікроскопічною будовою сухожилкові струни плодів належать до фіброзно-м’язового типу, новонароджених – до фіброзно-м’язового та фіброзного типів, у дітей грудного віку – фіброзного типу, що підтверджується оптичними властивостями СС визначеними методом лазерної поляриметрії.
Keywords: сухожилкові струни; соскоподібний м’яз; мітральний клапан; тристулковий клапан; плоди; новонароджені; діти грудного віку