МОЖЛИВОСТІ РАННЬОГО ПРОГНОЗУВАННЯ ГНІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ УСКЛАДНЕНЬ У ПАЦІЄНТІВ, ОПЕРОВАНИХ З ПРИВОДУ ГОСТРОЇ ІНТРААБДОМІНАЛЬНОЇ ПАТОЛОГІЇ - Прихідько, Р.А.; Шейко, В.Д.; Ситнік, Д.А. (Світ медицини та біології, 2014)
В статті висвітлено актуальну проблему прогнозування та профілактики розвитку післяопераційних гнійно-запальних ускладнень у пацієнтів оперованих з приводу гострої інтраабдомінальної патології. Проаналізовано можливості різних систем прогнозування цих ускладнень та можливі шляхи їх профілактики. Дані літератури свідчать про можливість прогнозування гнійно-запальних ускладнень при різних паталогічних станах і захворюваннях, але вивчаючи літературні джерела так і не було виявлено надійних систем прогнозування ризику виникнення при гострій інтраабдомінальній патології. Незважаючи на численність літературних даних, в питанні профілактики післяопераційних гнійно-запальних ускладнень у пацієнтів з гострою інтраабдомінальною патологією не існує чіткого алгоритму, який би враховував ступінь ризику їх розвитку, це і спонукає до подальшого вивчення даного питання.
Keywords: гостра інтраабдомінальна патологія; післяопераційні гнійно-запальні ускладнення; прогнозування; профілактика