ВИЗНАЧЕННЯ ПАЦІЄНТОМ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ПРИ ХРОНІЧНОМУ СЕРЕДНЬОМУ ОТИТІ - Агалар С. А., (Світ медицини та біології, 2014)
Опитування за анкетами: амбулаторний тест хронічного середнього отиту (COMOT-15) та анкета хронічного отиту (CES), проведено серед 158 хворих, що надійшли в лор відділення на оперативне лікування з приводу хронічного середнього отиту. За даними опитування виявлено, що хронічний середній отит впливає на спосіб життя, обмежує можливості при виборі професії, створюючи багато медичних і соціальних проблем, значно знижує якість життя людини. Оцінка якості життя індивідуумом залежить від освіченості й соціального стану хворого.
Keywords: хронічний середній отит; якість життя; анкета