МЕХАНІЗМИ ПІДВИЩЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ТРОМБОЦИТІВ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ІШЕМІЇ МОЗКУ - Баринов Е. Ф.; Мамедалієва, С.; Баринова М. Е.; Твердохліб Т. А. (Світ медицини та біології, 2014)
Встановлена можливість підвищення функціональної відповіді гіпореактивних тромбоцитів при їх стимуляції in vitro субпороговою дозою АДФ і Адреналіну у пацієнтів з хронічною ішемією головного мозку (ХІМ). У дослідження включені 48 пацієнтів з діагнозом ХІМ 1-2-й стадії. Аналіз функціонального стану тромбоцитів проводили in vitro на момент госпіталізації пацієнтів на агрегометрі фірми Chrono - Log (США). Група пацієнтів з вихідною гіпоадренореактівністю – 14,5 ± 2,6% була досить гетерогенною (в I-квартилі -5% і III- 21%). Низька відповідь тромбоцитів на Адреналін і АДФ була обумовлена зниженням ендогенної секреції АДФ з гранул, тобто - лімітованою адаптаційною реакцією. АДФ-індукована агрегація (ЕС50) побічно відображає силу адаптаційної реакції, яка зумовлює можливість сумації ефектів Адреналіну і АДФ. З'ясування механізмів адаптації тромбоцитів при дії екзогенних сигналів дозволить розширити тактику фармакологічної корекції спрямованої на профілактику тромбогенеза за умов ХІМ.
Keywords: хронічна ішемія мозку; функціональний стан тромбоцитів; Адреналін; АДФ