ЗМІНИ ВМІСТУ КАТЕХОЛАМІНІВ, ПОКАЗНИКІВ ПОЛ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ В ПЛАЗМІ КРОВІ ПРИ СТАРІННІ - Бєлікова М. В.; Зіневич Я. В.; Луценко О. В., A.V.; Краснова С. П.; Пастухова В. А. (Світ медицини та біології, 2014)
При старінні вміст норадреналіну в плазмі крові достовірно зменшується, а ДОФА зростає у порівнянні з молодими людьми. Активація із віком процесів ПОЛ за збільшенням концентрації МДА не компенсується антиоксидантними системами захисту проти оксидативного стресу при старінні. Зменшення норадреналіну в плазмі крові у людей похилого віку свідчить про зниження активності нейрональної периферійної ланки симпатоадреналової системи. Одночасне збільшення кількості ДОФА при старінні вказує на зниження активності ферментів, яки синтезують катехоламіни. Отже, організм людини похилого віку не має достатньої резистентності для подолання оксидативного стреса.
Keywords: катехоламіни; кров; антиоксидантна система