АМПЛІТУДНІ Й ШВИДКІСНІ ПОКАЗНИКИ РУХУ МІТРАЛЬНОГО Й АОРТАЛЬНОГО КЛАПАНІВ СЕРЦЯ ТА ШВИДКІСТЬ ЦИРКУЛЯРНОГО ВКОРОЧЕННЯ ВОЛОКОН МІОКАРДА ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У ЗДОРОВИХ ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК ПОДІЛЛЯ - Гунас, І.В.; Шеремета, Р.О.; Піліпонова, В.В.; Рокунець, І.Л. (Світ медицини та біології, 2014)
У 109 практично здорових чоловіків віком від 22 до 35 років і 158 жінок віком від 21 до 35 років, мешканців Поділля, при ультразвуковому дослідженні серця встановлені вікові та статеві особливості ехокардіографічних амплітудних й швидкісних показників руху мітрального й аортального клапанів серця та швидкості циркулярного вкорочення волокон міокарда лівого шлуночка. У чоловіків та жінок старшої вікової групи більшість функціональних показників виявилися більшими порівняно із особами аналогічної статі молодшої вікової групи. Амплітуда руху передньої стулки мітрального клапана в фазу швидкого наповнення, розкриття стулок аортального клапана достовірно більша у чоловіків загальної групи та різних вікових груп, ніж у жінок аналогічного віку. Швидкість циркулярного вкорочення волокон міокарда лівого шлуночка у жінок віком 26-35 років достовірно більша та у жінок віком 21-25 років має тенденцію до більших значень порівняно із чоловіками аналогічного віку.
Keywords: ехокардіографія; перший зрілий вік; вікові відмінності; статевий диморфізм