ЗМІНИ СТРУКТУРИ НИРКОВОГО ТІЛЬЦЯ НА РІЗНИХ ТЕРМІНАХ ХРОНІЧНОГО ОПІОЇДНОГО ВПЛИВУ - Вільхова, І.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Метою проведеного дослідження було встановлення морфологічних змін ниркового тільця на різних термінах впродовж 14-ти тижневого впливу малих доз опіоїду. Матеріалом дослідження були статево зрілі щури-самці лінії “Вістар” в кількості 56 тварин з початковою масою 160-170 г, віком 4,5-5,5 місяців. Тваринам проводили ін’єкції налбуфіну дом’язово, щоденно, 1 раз на добу, в одному проміжку часу (10-11 година ранку) протягом 98 діб у початковій дозі 0,212 мг/кг з поступовим її збільшенням у межах допустимої терапевтичної дози. Гістологічні препарати готували за загальноприйнятою методикою. Всі тварини містились в умовах віварію і робота проводилась згідно “Правилам проведення робіт з використанням експериментальних тварин”. У ході 14-титижневого експериментального дослідження встановлені зміни структури ниркового тільця на різних термінах введення налбуфіну. В результаті проведеного дослідження виявлено, що при тривалій дії опіоїдного анальгетика налбуфіну нирки зазнають патологічних змін. Патоморфологічні зміни ниркового тільця відбуваються протягом перших шести тижнів введення налбуфіну, а саме виявлено виражену судинну реакцію капілярного клубочка, ознаки інтракапілярного гломеруліту та ознаки сегментарного гломерулосклерозу. Впродовж наступних термінів експерименту (8-й,10-й,12-й,14-й тиждень) встановлено більш виражені зміни. Найбільшого ураження зазнають ниркові тільця субкапсулярної зони.
Keywords: ниркове тільце; опіоїдний анальгетик; інтракапілярний проліферативний гломеруліт; сегментарний гломерулосклероз