МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ КАРДІОІНТЕРВАЛОГРАФІЇ В ЗДОРОВИХ ДІВЧАТ З ГІПОКІНЕТИЧНИМ ТИПОМ ГЕМОДИНАМІКИ - Ковальчук, В.В. (Світ медицини та біології, 2014)
В статті описані математичні моделі показників кардіоінтервалографії в здорових дівчат юнацького віку з гіпокінетичним типом гемодинаміки на основі урахування їх антропометричних, соматотипологічних показників та показників компонентного складу маси тіла. Змодельовано 15 з 17 досліджуваних показників кардіоінтервалографії, в тому числі 9 моделей показників, які залежать від сумарного комплексу антропометричних та соматотипологічних характеристик організму більше, ніж на 50% – для показників PNN50, AMo, Max, Min, ВАР (варіаційний розмах R-R інтервалу), VLF, LF, HF, LF/HF з R2 від 50,4 % до 86,2 %. Найвища точність опису ознаки в моделях встановлена для групи спектральних показників варіабельності серцевого ритму (R2 від 66,1 % до 79,8 %), а найменша – для показників вегетативного гомеостазу за методом Баєвського (R2 від 9,9 % до 41,4 %).
Keywords: здорові дівчата; гемодинаміка; антропометричні показники; соматотип