МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ В СЕНСОМОТОРНІЙ КОРІ ТА ГІППОКАМПІ ЩУРІВ РІЗНОГО ВІКУ ПІСЛЯ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ І ГЕННОТЕРАПЕВТИЧНОЇ КОРЕКЦІЇ - Михальський, С.А.; Савіцька, Д.В.; Білошицький, В.В.; Квітницька-Рижова, Т.Ю. (Світ медицини та біології, 2014)
На моделі тяжкої черепно-мозкової травми (ЧМТ) у дорослих і старих щурів лінії Вістар показано істотні зміни структури сенсомоторної кори та гіпокампу головного мозку, що виражається у значному зменшенні числа нейронів, зростанні долі вакуолізованих та гіперхромних нервових клітин та різкому збільшенні кількості нейроглії. Генна терапія шляхом ліпосомальної трансфекції тканини головного мозку плазмідним вектором, що несе ген апоЕ3, суттєво зменшувала реактивний гліоз та кількість мікрогліоцитів як в корі, так і в гіпокампі, позитивно впливала на кількість нейронів, запобігаючи їх втратам у дорослих і, особливо, у старих щурів.
Keywords: черепно-мозкова травма; генна терапія; кора; гіпокамп; структурні зміни; морфометрія; вікові особливості