МЕТОДОЛОГІЯ МАРКУВАННЯ ДЕНДРИТНИХ КЛІТИН В СЛИЗОВІЙ ТОВСТОЇ КИШКИ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ВИРАЗКОВОМУ КОЛІТІ - Правоторова О. С.,; Сілкіна Ю. В., (Світ медицини та біології, 2014)
Існує проблема маркування імунних клітин моноклональними антитілами до СD-рецепторів, що постає в перехресній експресії клітинних детермінант відразу декількома видами лейкоцитів, а це вимагає задіяння двох-трьох маркерів, по асоціації яких і виявляються клітинні кластери. Не є винятком і дендритні клітини, які мають антигенні мітки ідентичні гістіоцитам, В-лімфоцитам. Мета дослідження - пошук специфічного маркера дендритних клітин у складі запаленої слизової оболонки товстої кишки при експериментальному виразковому коліті. Були вивчені фрагменти товстої кишки лабораторних щурів лінії Вістар, у яких моделювали виразковий коліт шляхом введення трінітробензолсульфонової кислоти в товсту кишку. Було встановлено, що з усіх вивчених маркерів дендритних клітин в складі слизової товстої кишки найбільш прийнятним є S-100, оскільки інтенсивно накопичується в цитоплазмі ДК, але не гістіоцитів та лейкоцитів, не вимагає диференціювання з нервовими елементами. Маркер дозволяє досліджувати деталі гетерогенності його накопичення в цитоплазмі ДК.
Keywords: дендритні клітини; виразковий коліт; імуногістохімічне маркування