РОЗПОДІЛ ГЛІКОЗАМІНОГЛІКАНІВ У ВЕЛИКИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗАХ ЩУРІВ В РАННЬОМУ ПОСТНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ПІСЛЯ АНТЕНАТАЛЬНОЇ АНТИГЕННОЇ ДІЇ - Сирцов В. К., V.; Маслова І. М., I. (Світ медицини та біології, 2014)
Мета роботи - встановити особливості розподілу глікозаміногліканів в клітинах великих слинних залоз в ранньому постнатальному періоді після внутрішньоутробної антигенної дії. У новонароджених тварин, що отримали антиген в антенатальному періоді, в цитоплазмі клітин та в міжклітинні речовині виявлено зниження накопичення альціанофільних сполук, яке зберігається до 11-ї та нівелюється на 45-ту добу. Виявлені зміни є підгрунтям для розвитку запальних та дистрофічних процесів в слинних залозах, що, в подальшому, може призвести до виникнення різних функціональних порушень.
Keywords: великі слинні залози; глюкоз-аміноглікани; внутрішньоутробна антигенна дія; щурі