ВМІСТ МАРКЕРНИХ ЦИТОКІНІВ Th1- ТА Th2-ЛІМФОЦИТІВ У ПЕРИФЕРИЧНІЙ КРОВІ ПРИ ГОСТРОМУ ТА ХРОНІЧНОМУ ЗАПАЛЕННІ - Татарко С. В. (Світ медицини та біології, 2014)
На різних за течією і етіологією моделях запалення – гострого інфекційного, вторинно хронічного, первинно хронічного неімунного і первинно хронічного імунного – у щурів, починаючи з 6-ї год і до 28-ї доби після введення флогогену, досліджували вміст у периферичній крові маркерних цитокінів Th1-лімфоцитів (ІЛ-12, ІФН-γ) і Th2-лімфоцитів (ІЛ-4). Показано, що по мірі хронізації запалення спостерігається зрушення від переважання активації гуморального імунітету при гострому запаленні, через його ще більш значне залучення у вторинно хронічне запалення, в сторону превалювання активації клітинного імунітету при первинно хронічному запаленні.
Keywords: запалення; периферична кров; цитокіни