КОМБІНУЮЧИЙ ВПЛИВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА ЕМБРІОГЕНЕЗ ЩУРА В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Шаторна, В.Ф.; Гарець, В.І.; Кононова, І.І.; Степанов, С.В.; Діхно, Н.И. (Світ медицини та біології, 2014)
Метою цієї експериментальної роботи було вивчення впливу низьких доз ацетату свинцю окремо і ацетату свинцю в комбінації з цитратом золота або в комбінації з цитратом срібла, отриманими із застосуванням нанотехнологій, на репродуктивну функцію і загальний хід ембріогенезу щурів. При комбінованому введенні низьких доз ацетату свинцю + цитрат срібла або ацетату свинцю + цитрат золота спостерігали збільшення кількості жовтих тіл вагітності, кількості живих плодів, що обумовлено зниженням загальної та доімплантаційної ембріональної смертності у порівнянні з групою зі свинцевою інтоксикацією при практично однаковій масі плодів. Результати проведеного експерименту показали, що введення цитрату золота або цитрату срібла на тлі інтоксикації ацетатом свинцю попереджає негативний вплив останнього на репродуктивну систему і процеси ембріонального розвитку і свідчить про їх біоантагонізм.
Keywords: ацетат свинцю; цитрат золота; цитрат срібла; ембріогенез; яєчники; токсичність; біоантогонізм