НАЗАЛЬНИЙ ПОЛІПОЗ - Шиян, С.П.; Mitin, V. (Світ медицини та біології, 2014)
В роботі розглянуті сучасні погляди на етіологію, патогенез і лікування поліпозних риносінуътів. Проаналізовано ланки етіології і патогенезу які на нашу думку найбільш важливі при розвитку назального поліпозу. Існує декілька теорій розвитку назального поліпозу, проте всі вони досить дискутабельні і вимагають додаткового вивчення і доповнення. З упевненістю можна стверджувати, що в патогенезі назального поліпозу важливу роль відіграють хронічне запалення в тканинах, еозинофільна інфільтрація тканин і оксидативний стрес тканин. Активні еозинофіли, які інфільтрують тканину поліпа, продукують велику кількість токсичних білків з різними токсичними властивостями (цитокіни (IL-5), хемокіни, фактори росту). Метою дослідження було на підставі патогістологичних методів найбільш зручно класифікувати поліпозну тканину. Лікування будь-якого захворювання має базуватися на усуненні причинних факторів, однак у більшості випадків ми не маємо ясності в етіології назального поліпозу, тому були розглянуті декілька груп препаратів для патогенетичного лікування даного захворювання. Був зроблений висновок, що подальший пошук в даному напрямку повинен включати як удосконалення методик хірургічного лікування, так і впровадження високоефективних засобів фармакотерапії.
Keywords: поліпоз; носова порожнина; поліп