СУЧАСНИЙ СТАН МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ РЕЗИСТЕНТНОСТІ ЗБУДНИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ ТА МОЖЛИВОСТІ ЇЇ ГЕНОТИПИЧНОГО ВИЗНАЧЕННЯ - П. Б. Антоненко В. Й. Кресюн, P.B.; Філюк, В.В.; Антоненко, К.О.; Стокич, В.Г.; Коротич, Н.Я.; Korotich, N.Ya. (Світ медицини та біології, 2014)
Останнім часом для діагностики резистентності Mycobacterium tuberculosis (МБТ) все більше значення набуває метод полімерзно ланцюгової реакції (ПЛР). Тому метою даного дослідження було вивчити розповсюдженість медикаментозної резистентності МБТ та динаміки зміни поширеності мутацій МБТ, що призводять до медикаментозної резистентності, за допомогою ПЛР. Для цього був проведений аналіз бактеріологічних досліджень МБТ на стійкість до протитуберкульозних препаратів Іго ряду у бактеріологічній лабораторії Одеської обласного протитуберкульозного диспансеру (ООПТД) в 2012р. За допомогою ПЛР визначали наявність мутацій в генах katG, inhA, що відповідають за резистентність до ізоніазиду, в гені rpoB, що відповідає за нечутливість до рифампіцину. Отримані дані порівняли з аналогічними даними 2006 року. Протягом 2000-2006рр. в Одеському регіоні спостерігалось збільшення частки резистентних штамів з наступним зниженням у 2012 р. до рівня 2000-2002 рр. У 2012 році 54,8% виділених культур належали до родини Beijing, що характеризується несприятливим перебігом захворювання, у 2006 і 2003 роках цей показник склав 43,0% і 39,6% відповідно. У визначенні медикаментозної резистентності МБТ до ізоніазиду за допомогою ПЛР найбільшу чутливість мала детекція в гені katG і/або гені inhA (100%), найбільшу специфічність – визначення мутації в гені katG (80,1%). Специфічність методу визначення резистентності до рифампіцину шляхом виявлення мутації в гені rpoB склала 87,0%, чутливість – 90,2%. В 2006 році серед ДНК-ізолятів культур МБТ мутація в гені rpoB і katG була виявлена в 44,9% і 54,2% штамів відповідно, водночас згідно даних 2012 р. – в 22,1% і 34,6% відповідно.
Keywords: ген katG; ген inhA; ген rpoB; медикаментозна резистентність; туберкульоз