ОСОБЛИВОСТІ ЗВ’ЯЗКІВ РЕОВАЗОГРАФІЧНИХ ІНДЕКСІВ І ПОКАЗНИКІВ ТОНУСУ АРТЕРІЙ СТЕГНА З АНТРОПОМЕТРИЧНИМИ Й СОМАТОТИПОЛОГІЧНИМИ ПАРАМЕТРАМИ ЗДОРОВИХ МІСЬКИХ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ ПОДІЛЛЯ - Вадзюк, С.Н.; Гунас, І.В.; Цвинтарний, А.В. (Світ медицини та біології, 2014)
У 148 практично здорових юнаків у віці від 17 до 21 року та 160 дівчат у віці від 16 до 20 років, у третьому поколінні мешканців Подільського регіону України встановлені особливості зв’язків реовазографічних індексів і показників тонусу артерій стегна з антропометричними, соматотипологічними параметрами та показниками компонентного складу маси тіла. Встановлені наступні багаточисельні статистично значущі кореляції: у дівчат – прямі слабкої та середньої сили швидкісних показників реовазограми стегна з більшістю показників товщини шкірно-жирових складок на тулубі та на нижніх кінцівках, а також зворотні слабкої сили з масою й площею поверхні тіла, майже половиною обхватів дистальних відділів кінцівок і м’язовим компонентом маси тіла; зворотні слабкої сили показника тонусу артерій середнього та малого калібру з половиною показників ширини дистальних епіфізів кісток кінцівок, більшістю показників товщини шкірно-жирових складок на тулубі та на нижніх кінцівках, ендоморфним компонентом соматотипу та кістковим і жировим компонентами маси тіла; в юнаків – прямі, переважно слабкої сили, показників тонусу артерій середнього й малого калібру з більшістю показників товщини шкірно-жирових складок на тулубі та на нижніх кінцівках, ендоморфним компонентом соматотипу та жировим компонентом маси тіла; зворотні, переважно слабкої сили, усіх швидкісних показників реовазограми стегна з обхватами плеча й грудної клітки, поперечним серединно-грудним розміром, мезоморфним компонентом соматотипу та м’язовим компонентом маси тіла.
Keywords: реовазографія; антропометричні параметри; кореляції; здорові юнаки та дівчата