ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРНО-МЕТАБОЛІЧНОГО СТАНУ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ У ХВОРИХ НА РАК ШЛУНКА - Васильєва, І.М.; Шевченко, О.О.; Вінник, Ю.О.; Жуков, В.І.; Поліщук, Т.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Вивчено стан обміну колагену, еластину у хворих на рак шлунка і обґрунтування прогностичних критеріїв оцінки ступеня тяжкості захворювання, локалізації і розповсюдженості патологічного процесу. Результати дослідження структурно-метаболічного стану сполучної тканини у хворих на рак шлунка виявили підвищення в усіх групах активності еластази, вмісту в сироватці крові глікозаміногліканів, колагенолітичної активності, а також вільного і зв’язаного оксипроліну. Динаміка зростання колагенолітичної активності і еластази мали спільну характеристику, тісно пов’язану зі стадією розвитку пухлини і може бути важливим діагностичним критерієм оцінки ступеня тяжкості перебігу хвороби. Колагенолітична активність плазми крові хворих при IV стадії РШ перевишувала показники групи порівняння більш ніж в 9 разів, що забезпечує цьому показнику поряд з еластазою важливе діагностичне і прогностичне значення при визначенні ступіня тяжкості перебігу хвороби та моніторингу ефективності патогенетичного лікування.
Keywords: Сполучна тканина; рак шлунка; еластаза; глікозаміноглікан