МОДЕЛЮВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДИСКРИМІНАНТНОГО АНАЛІЗУ МОЖЛИВОСТІ ЗАХВОРЮВАННЯ ХЛОПЧИКІВ І ДІВЧАТОК ПОДІЛЛЯ НА АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ОСОБЛИВОСТЕЙ БУДОВИ Й РОЗМІРІВ ТІЛА - Гунас, І.В.; Гара, А.В. (Світ медицини та біології, 2014)
В роботі представлені результати моделювання, за допомогою дискримінантного аналізу, можливості захворювання на обмежений атопічний дерматит (АД) та різних форм АД хлопчиків і дівчаток Подільського регіону України в залежності від особливостей будови й розмірів тіла. Побудовані дискримінантні моделі за допомогою антропометричних і соматотипологічних показників дозволяють з високою ймовірністю розділити здорових і хворих на обмежений АД хлопчиків або дівчаток. Не зважаючи на досить високий відсоток коректної класифікації, ймовірність коректно розділити хлопчиків або дівчаток за допомогою антропометричних і соматотипологічних показників на різні форми обмеженого АД викликає сумніви, вважаючи на досить високі значення статистики Уілкса лямбда. До дискримінантних моделей у хлопчиків найбільш часто входять товщина шкірно-жирових складок і ширина дистальних епіфізів довгих трубчастих кісток кінцівок, а у дівчаток – товщина шкірно-жирових складок та обхватні розміри тіла.
Keywords: атопічний дерматит; хлопчики та дівчатка; дискримінантні моделі; антропометрія; соматотип