ВПЛИВ ПРОТИПУХЛИННОЇ ТЕРАПIЇ АНТИМЕТАБОЛIТАМИ НА ЕКСПОНУВАННЯ N-ГЛIКАНIВ НА МЕМБРАНАХ ЛIМФОЦИТIВ ПРИ ЛЕЙКОЗАХ - Маслак, Г.С. (Світ медицини та біології, 2014)
Досліджено та порівняно експонування N-глiканiв на мембранах лімфоцитів хворих на хронічний лімфолейкоз, еритремію i сублейкемiчний мiєлоз до лiкування, також після терапiї сполученням флударабіну з циклофосфамідом хворих на хронічний лімфолейкоз та лікування гiдроксикарбамидом хворих на еритремію i сублейкемiчний мiєлоз. Локалізацію N-глікотопiв визначали методом проточної цитометрії з використанням лектину канавалії мечовидної – Con A кон'югованого з флуоресцеїнізотіоціонатом. Кількість Con A-позитивних лімфоцитів периферичної крові за хронічним лімфолейкозом була в 2,2 рази більше в порiвняннi з контрольною групою, а при еритреміi i сублейкемiчному мiєлозi – в межах норми. У хворих на хронічний лiмфолейкоз показник експонування Con A-позитивних епiтопiв на плазматичній мембрані лімфоцитів був в 20 разiв вище порівняно з нормою, а у хворих на еритремію i сублейкемiчний мієлоз не вiдрiзнявся вiд контрольних значень. Проведення терапiї сполученням флударабіну з циклофосфамідом хворих на хронічний лімфолейкоз, а також лiкування гiдроксикарбамидом хворих на еритремію i сублейкемiчний мієлоз призводило до зменшення кiлькостi Con A-позитивних лімфоцитів та інтенсивності експонування N-глiкотопiв, що може свідчити про унiверсальнiсть дiї антиметаболiтiв на вибранi для дослiджень онкопролiферативнi захворювання.
Keywords: лейкоз; еритремія; антиметаболіти; лімфоцити; Con A