ЗАСТОСУВАННЯ ВАКУУМ-ТЕРАПІЇ В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ПЕРІОДОНТИТІВ ТА ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Петрушанко, Т.О.; Котелевська, Н.В.; Литовченко, І.Ю.; Ніколішин, А.К. (Світ медицини та біології, 2014)
У статті наведений аналіз віддалених результатів лікування хворих на різні форми верхівкових періодонтитів та хворих на генералізований пародонтит із застосуванням вакуум-методик в комплексній терапії. Автори впровадили в клінічні дослідження власний запатентований метод застосування вакууму, який дозований за часом та розрідженням, за допомогою удосконалення апарату АЛП-02. У клінічних умовах спостерігали 81 хворого на гострий гнійний та загострений хронічний верхівковий періодонтит, 46 хворих на генералізований пародонтит I та II ступенів тяжкості, з хронічним перебігом. Доведено, що використання вакуум-терапії в комплексному лікуванні захворювань порожнини рота має високу ефективність у віддалених термінах спостережень.
Keywords: періодонтит; генералізований пародонтит; лікування; віддалені результати; вакуум-терапія