РІВЕНЬ СТРЕСОРНОГО НАПРУЖЕННЯ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Подольський, О.В.; Стеблюк, В.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Проаналізовано рівень нервово-психічного напруження у пацієнтів з артеріальною гіпертензією. У 64,46% пацієнтів з артеріальною гіпертензією відзначено підвищений рівень нервово-психічного напруження. Максимальну вираженість нейровегетативних та нейроендокринних реакцій виявлено у хворих з синдромом психоемоційного напруження та артеріальною гіпертензією І стадії. У пацієнтів з синдромом психоемоційного напруження та артеріальною гіпертензією ІІ стадії відзначено зниження рівня кортизолу та нормалізацію вмісту адренокортикотропного гормону завдяки розвитку захисно-пристосувальних реакцій. У пацієнтів з синдромом психоемоційного напруження та артеріальною гіпертензією ІІІ стадії виявлено стадію виснаження адаптаційних резервів, що притаманно тривалому хронічному стресу.
Keywords: артеріальна гіпертензія; стрес; синдром психоемоційного напруження