ВПЛИВ ІМУНОТРОПНИХ ПРЕПАРАТІВ НА АКТИВНІСТЬ МЕМБРАННИХ ФЕРМЕНТІВ ЛІМФОЦИТІВ ЗА УМОВ КУРСОВОГО УВЕДЕННЯ ДОКСОРУБІЦИНУ - Москвичов Є. П.,; Рожковський Я. В., (Світ медицини та біології, 2014)
В дослідах на 228 безпородних щурах досліджували динаміку змін мембранлокалізованих ферментів АДА і 5'–НК в лімфоцитах мезентеріальних лімфатичних вузлів на фоні курсового уведення доксорубіцину і профілактичного застосування імуномодуляторів аміксину, імунофану і поліоксидонію. Встановлено, що курсове уведення доксорубіцину в дозі 5 мг/кг призводить до різноспрямованих змін активності АДА і 5'–НК. При цьому найбільш глибокі зміни ферментативної активності лімфоцитів проявляють себе після 4-разового уведення цитостатика, а профілактичне застосування аміксину, імунофану і поліоксидонію зменшує виразність вказаних порушень. Показано, що імуномодулятор поліоксидоній найбільш ефективно знижує індуковані доксорубіцином порушення активності АДА і 5'–НК, що вказує на його більш потужні мембранопротекторні властивості стосовно лімфоцитів.
Keywords: доксорубіцин; імунокорекція; активність мембранних ферментів лімфоцитів