ОCОБЛИВОСТІ ІМУНОТРОПНОЇ АКТИВНОСТІ ЗНЕБОЛЮЮЧИХ ЗАСОБІВ ПРИ ВТОРИННОМУ ІМУНОДЕФІЦИТІ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Поета, О.М.; Коваленко, О.Ю.; Колесниченко, Г.Г. (Світ медицини та біології, 2014)
Відомо, що вінборон окрім місцевоанестезуючої, спазмолітичної та антиаритмічної дії, має також імуномодулюючу дію. Саме тому актуальним було дослідити та порівняти його імунотропну активність на білих нелінійних мишах та мишах лінії СВА зі змодельованим вторинним імунодефіцитом. Дослідження проведені на експериментальних моделях із застосуванням імунодепресантів, зокрема циклофосфану, який виступає інгібітором антитілопродукції у мишей, імунізованих Т-залежним антигеном – еритроцитами барана.Результати дослідження показали, що введення вінборону мишам лінії СВА з індукованою імунологічною недостатністю викликає статистично достовірне зростання кількості антитілопродукуючих клітин селезінки. Вінборон на фоні дії циклофосфану приводить до зменшення імуносупресивного впливу останнього на гуморальну імунну відповідь.
Keywords: вінборон; імунотропна активність; модель вторинного імунодефіциту