ЗМІНИ МІТОХОНДРІАЛЬНОГО АПАРАТУ КАРДІОМІОЦИТІВ ЩУРІВ НА РАННІХ ТЕРМІНАХ ХРОНІЧНОЇ ОПІОЇДНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ - Покотило, П.Б. (Світ медицини та біології, 2014)
За даними ВООЗ хвороби серця є однією з визначальних проблем сучасної медицини. Найбільш частою причиною смертності та інвалідизації населення розвинених країн є захворювання серцево- судинної системи, які складають майже 17-20 % населення. В україні за статистичними даними причиною 63 смертей з 100 є серцево - судинні захворювання [1]. Пошкодження мітохондріального апарату на думку деяких вчених [2, 3, 4] є одним з пускових механізмів серцево -судинних захворювань. За допомогою електронно- мікроскопічних, морфометричних та статистичних методів досліджень встановлено структурні особливості мітохондріального апарату кардіоміоцитів білих щурів на ранніх термінах хронічної опіоїдної інтоксикації. Отримані дані можуть бать підставою для подальших досліджень впливу наркотичних засобів на серцево- судинну систему з метою розробки.інвестиційні методів профілактики і лікування наркотичних кардіоміопатій. Проведено порівняльний аналіз морфометричних параметрів структури мітохондріального апарату міокарда на різних термінах експеримент та встановлено типи ураження мітохондрій залежно від їх локалізації та функціонального навантаження.
Keywords: серце; кардіоміоцит; мітохондрії; щур