УЛЬТРАМІКРОСКОПІЧНІ ЗМІНИ ШКІРИ ПРИ ВВЕДЕННІ НАНОЧАСТИНОК СРІБЛА - Сирма, О.І.; Думброва, Н.Є.; Молчанюк, Н.І.; Ульянов, В.О.; Скобеєва, В.М. (Світ медицини та біології, 2014)
Метою роботи було дослідити ультрамікроскопічні зміни шкіри щурів при введенні наночастинок срібла. Вико-ристовувались наночастинки сферичної форми розміром 30 нм, синтезовані цитратним методом. Експеримент проводився на 17 щурах лінії Вістар. Після підшкірного введення 0,01мл розчину наночасток срібла ефект оцінювався на 7, 14 доби. Для електронно-мікроскопічного дослідження фрагменти шкіри спини фіксувались, ультратонкі зрізи контрастувались за методикою Reynolds. Фотографувались зрізи в електрон-ному мікроскопі ПЭМ-100-01. Показано, що при введенні наночасток срібла в шкірі відмічається комплекс реактивних змін, що призводить до підвищення білок синтезуючої функції фібробластів та епітеліоцитів базального шару епідермісу, порушенню фіброархітектоніки та неоколлагеногенезу.
Keywords: наночастинки срібла; шкіра; трансмиссионная электронная микроскопия