ЦЕНТРАЛЬНІ ТА ІНТРАРЕНАЛЬНІ МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЯЦІЇ ЦИРКАДІАННОГО РИТМУ ФУНКЦІЇ НИРОК - Доцюк, Л.Г. (Світ медицини та біології, 2014)
Проаналізовано дані літератури, які свідчать про важливу роль центрального пейсмекера циркадіанного ритму, яким виступає супрахіазматичне ядро переднього гіпоталамуса і інтраренального водія ритму, що забезпечує підтримку гломеруло-тубулярного балансу і тубуло-гломерулярного зворотного зв’язку в денні та нічні години добового циклу.Обговорюється виняткова роль мелатоніну, серотоніну, дофаміну, аргінін-вазопресину та оксиду азоту в регуляції біологічної ритмічної активності як центрального, так і інтраренального пейсмекера .
Keywords: центральний і інтраренального пейсмекер біоритму; серотонін; мелатонін; дофамін; аргінін-вазопресин; оксид азоту