ІНДИВІДУАЛЬНА РЕАКТИВНІСТЬ ТРОМБОЦИТІВ У ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ЛІТОТРИПСІЇ - Барінов, Е.Ф.; Кравченко, А.М.; Твердохліб, Т.О.; Баликіна, А.О. (Світ медицини та біології, 2014)
Метою дослідження було встановлення особливостей індивідуальної реактивності тромбоцитів( Тц) у пацієнтів з хронічним обструктивним пієлонефритом ( ХОПН) через 24 год після виконання літотрипсії (ЛТ). У дослідження включено 70 пацієнтів, яким виконали кавітаційну контактно- фрезову ультразвукову ЛТ. Для аналізу реактивності тромбоцитів використовували агоністи в концентрації, що відповідає 50% агрегації Тц ( ЄС50 ) у здорових осіб: АДФ (5 мкМ ) і Адреналін (5 мкМ ). Оцінку агрегації тромбоцитів проводили спектрофотометрично на аналізаторі фірми ChronoLog (USA). При проведенні аналізу використовувався статистичний пакет MedStat. У пацієнтів з ХОПН виявлена вихідна варіабельність сенситивности 2 - адренорецепторів Тц, при цьому гіпоадренореактивність Тц зустрічається частіше (у 41 пацієнта; 58,6 %), ніж гіперадренореактивність (24 особи; 34,3%). З 41 випадку виявленої вихідної гіпоадренореактивності Тц, збільшення відповіді на Адреналін після ЛТ виявлено у 21 пацієнта (51,2%) з ХОПН, у 15 (36,6%) випадках реакція на агоніст не змінилася і в 5 (12,2%) - знизилася. Реакція фенотипу гіпоадренореактивних Тц на АДФ також представлена трьома можливими варіантами. У 11 (45,8 %) пацієнтів з ХОПН зареєстровано підвищення відповіді Тц на АДФ, у 7 (29,2 %) - не виявлено змін АТц і в 6 (25 %) випадках вона підвищилася. Таким чином, фенотип гіпоадренореактівних тромбоцитів демонструє індивідуальну реактивність після ЛТ.
Keywords: індивідуальної реактивність; агрегація тромбоцитів; хронічний обструктивний пієлонефрит