ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ КОЛІННОГО СУГЛОБУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПРИПУХЛІСТЮ ПІДКОЛІННОЇ ЯМКИ - Іваницький, І.В.; Пономаренко, С.О. (Світ медицини та біології, 2014)
У статті наведені дані щодо диференційної діагностики припухлості підколінної ямки, описані захворювання, при яких може зустрічатись цей симптом, перелічені клінічні та ультразвукові критерії, необхідні для встановлення правильного діагнозу. На основі клініко – ультразвукових критеріїв розроблений алгоритм визначення доцільності проведення ультразвукового обстеження суглобу, який полягає в наступному: при наявності захворювань суглоба в анамнезі – нараховується 2 бали, наявність травм в анамнезі оцінюється в 5 балів, відсутність перерахованих ознак – 7 балів. Оцінка інтенсивності болю проводиться відповідно до кількості набраних балів від 1 до 10, швидкість розвитку болю оцінюється наступним чином: миттєво - 6 балів, швидко - 4 бали, поступово - 2 бали. Проба із стисканням припухлості, якщо вона позитивна, оцінюється в 2 бали, якщо негативна - 4 бали. На основі отриманих даних нами був зроблений висновок щодо необхідності виконання УЗД колінного суглобу негайно, якщо сума балів склала більше 15, планово, якщо сума балів склала від 10 до 15, і пацієнт не потребує проведення УЗД колінного суглобу, якщо сума балів менше 10. Розроблений алгоритм дозволяє визначити необхідність та плановість проведення ультразвукового дослідження колінного суглобу в кожному конкретному випадку.
Keywords: колінний суглоб; кіста Бейкера; бурсит; тромбоз підколінної вени; діагностичний алгоритм