ДЕСЯТИЛІТНІЙ ДОСВІД ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ЗОБУ - Ковальов, О.П.; Кравців, М.І.; Люлька, О.М.; Ляховський, В.І.; Дудченко, М.О.; Нємченко, І.І. (Світ медицини та біології, 2014)
Проведений аналіз 468 медичних карток стаціонарних хворих, які протягом 2004 – 2013 років оперовані з приводу зоба у відділенні хірургії №2 2-ї міської клінічної лікарні м. Полтави. Чоловіків було 58, жінок – 410. Вік хворих становив від 18 до 76, середній – 58,6±5,48 років. Хірургічний доступ і об’єм оперативного втручання обирався виходячи з даних доопераційного обстеження. Доступ, який ми застосовуємо при операціях на щитоподібній залозі анатомічно обґрунтований, забезпечує необхідну експозицію органа, добре загоєння рани і косметичний ефект. Екстрафасціальна методика видалення ЩЗ або її частини дозволяє оптимізувати візуальний контроль операції та забезпечує її радикальність. Досвід оперативних втручань на ЩЗ дозволяє покращити результати хірургічного лікування, при цьому знизити кількість післяопераційних ускладнень. Отримані дані свідчать про ефективність та достатню безпечність використаних нами підходів до лікування різних форм зобу.
Keywords: щитоподібна залоза; зоб; хірургічне лікування