ХРОНІЧНИЙ ГЕПАТИТ, АСОЦІЙОВАНИЙ З ВІРУСОМ ЕПШТЕЙНА-БАРРА - Боднар, В.А. (Світ медицини та біології, 2014)
В статті узагальнені результати обстеження 43 хворих на реплікативну форму хронічної Епштейна-Барр вірусної інфекції, з яких 18 осіб були госпіталізовані в клініку з попереднім діагнозом хронічного гепатиту неуточненої етіології. Показано, що хворі з ознаками дифузного ураження печінки потребують ретельного загально-клінічного та лабораторного обстеження на предмет виявлення реплікативної форми хронічної Епштейна-Барр вірусної інфекції, яка може маніфестуватися хронічним гепатитом. Клінічна картина хронічного гепатиту, асоційованого з Епштейна-Барр вірусом, характеризується поліморфізмом клінічної симптоматики з поєднанням ознак ураження печінки та типових проявів хронічної Eпштейна-Барр вірусної інфекції: вираженими астеновегетативним (100%), диспептичним (88,8%), абдомінально-больовим (77,7%), артралгічним (33,3%) синдромами, лихоманкою (100%), генералізованою лімфаденопатією (88,8%), тонзилофарингітом (66,7%), гепато- (100%), спленомегалією (33,3%), цитолізом (100%), холестазом (66,7%) та диспротеїнемією (88,8%).
Keywords: гепатит; Епштейна-Барр вірусна інфекція; клінічний перебіг; лабораторні показники